Rezultati HT Grupe za godinu završenu 31. prosinca 2014.

HT stabilizirao prihode i povećava investicije – 1,3 milijarde kuna za razvoj brzog interneta

( 12. veljače 2015. )

T-Hrvatski Telekom (Reuters: HT.ZA; Bloomberg: HTRA CZ), vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, objavljuje svoje revidirane rezultate za godinu završenu 31. prosinca 2014.

U 2014. godini Hrvatski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 6,908 mlrd kuna. Zadržana je vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta, a prihodi su gotovo stabilizirani uz minimalan pad koji u odnosu na godinu ranije iznosi 1,9 posto.

Na stabilizaciju ukupnih prihoda posebno je utjecala stabilizacija prihoda u pokretnim komunikacijama, kao i rast prihoda u ICT segmentu, mobilnom  internetu  i TV uslugama.

Unatoč povećanim troškovima vezanima uz transformaciju kompanije, pogoršanju poslovnog okruženja, novoj radio-frekvencijskoj naknadi i promjeni u strukturi prihoda, ostvarena EBITDA prije jednokratnih stavki u 2014 godini iznosi 2,786 mlrd kuna uz EBITDA maržu prije jednokratnih stavki od 40,3 posto.

Neto dobit u 2014. godini iznosi 1,142 mlrd kuna.  Uprava i Nadzorni odbor Skupštini Društva predložili su isplatu dividende u omjeru 50,7 posto u odnosu na ostvarenu dobit HT-a d.d. Tako se Skupštini predlaže isplata 573,2 milijuna kuna za dividendu, odnosno 7 kuna po dionici. Glavna skupština bit će sazvana za 29. travnja 2015. I ove se godine predlaže reinvestiranje ostvarene neto dobiti HT-a d.d. povećanjem temeljnog kapitala iz sredstava Društva.

Transformacijom do brže i efikasnije organizacije

Hrvatski Telekom se tijekom cijele 2014. godine suočavao s izazovnim poslovnim okruženjem koje karakterizira nastavak dugotrajne gospodarske krize i posljedično smanjenje cjelokupnog telekomunikacijskog tržišta. Na telekomunikacijsku industriju dodatno su negativno utjecale i promjene regulatornih uvjeta, prije svega uvođenje nove naknade za uporabu radio-frekvencijskog spektra. Poslujući u takvim uvjetima, Hrvatski Telekom je zadržao lidersku poziciju u svim segmentima poslovanja i ostao vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

2014. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježila je provedba velike transformacije.  Provedbom brojnih mjera transformacije HT je postao brža i efikasnija organizacija. Uspostavljena je nova organizacijska struktura u kojoj je značajno smanjen broj menadžerskih pozicija. Sa sindikatima je potpisan novi kolektivni ugovor koji zaposlenicima HT-a jamči visoku razinu prava, usklađenu s aktualnom gospodarskom situacijom i uvjetima u kojima kompanija posluje.

S ciljem povećanja kvalitete infrastrukture, uz istovremeno optimiziranje troškova izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, sklopljen je ugovor s Ericssonom o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja HT-ove infrastrukture na razdoblje od pet godina. Ukupno 638 zaposlenika počelo je raditi u novoj kompaniji od 1. rujna 2014.
Tijekom 2014. godine intenzivno se radilo i na IP migraciji PSTN linija, te je do sada prebačeno 75,4% posto privatnih i poslovnih korisnika. Od 1.srpnja 2014. Optima Telekom je konsolidiran u financijska izvješća HT Grupe, nakon što je HT preuzeo kontrolu nad OT-om.

Plan za 2015. - fokus na korisnicima i investicijama

Povećanje efikasnosti organizacije, što je provedeno u 2014., prvi je korak u procesu povećanja kvalitete usluge i korisničkog iskustva, što će biti u fokusu poslovanja Hrvatskog Telekoma u 2015. godini. Na tom području veliki je prostor za napredak, a ključni je cilj pretvoriti Hrvatski Telekom u isporučitelja najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu.

Planirane investicije za 2015. godinu premašuju 1 milijardu i 300 milijuna kuna i predstavljaju povećanje od preko 25% u odnosu na 2014., a fokus će biti na daljnjem razvoju  mobilne i fiksne infrastrukture, povećanju raspoloživosti i kapaciteta za širokopojasni pristup te  završetku  IP transformacije. 

Komentirajući rezultate u 2014. godini i planove za 2015., predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković istaknuo je:

"Nakon provedene transformacije u 2014. godini, Hrvatski Telekom danas je brža i efikasnija organizacija. Financijski podaci potvrđuju da smo u 2014.  stabilizirali prihode, posebno u mobilnom segmentu, uz porast prihoda u ICT-u, mobilnom  internetu i TV uslugama.

S transformacijom nastavljamo i dalje, a u 2015. godini fokusirat ćemo se ponajprije na poboljšanje korisničkog iskustva i nove investicije.

Ulaganja u 2015. godini povećavamo za 25 posto, a usmjerit ćemo ih prvenstveno u razvoj tehnologije za brzi internet – izgradnju optičke mreže i mobilnog interneta.

Prvi korak već smo napravili investicijom u dodatni radiofrekvencijski spektar, što nam je omogućilo da prvi u Hrvatskoj postignemo dvostruko veće brzine pristupa internetu u našoj 4G mreži sa sadašnjih 75 Mbit/s na 150 Mbit/s. 

Do kraja 2015. godine planiramo da će pokrivenost u širokopojasnom pristupu u nepokretnoj mreži biti veća od 50 posto, dok će u pokretnoj mreži premašiti 60 posto s brzinama  do  150 Mbit/s. 

Naše liderstvo u tehnologiji temelj je za razvoj i ponudu najboljeg korisničkog iskustva."

(Cjelokupan sadržaj objave rezultata možete pogledati ovdje.)

PDF

Linkovi

Kontakti za investitore

 • Odnosi s investitorima
 • Hrvatski Telekom d.d.
  Roberta Frangeša Mihanovića 9
  10110 Zagreb
 • Marina Bengez Sedmak
  Elvis Knežević

  Tel.  +385 1 4911 114
  Fax. +385 1 4911 115
 • e-mail: ir@t.ht.hr

© Hrvatski Telekom, 2015.