Muzej pošte i telekomunikacija

Muzej pošte i telekomunikacija djeluje u sklopu Hrvatskog Telekoma d.d., a posjetitelje vodi kroz povijest pošte i telekomunikacija. U sklopu muzeja, uz stalni postav, možete pogledati muzejske i dokumentacijske zbirke te posjetiti knjižnicu muzeja.

Radno vrijeme muzeja je od 8 do 16 sati radnim danom, odnosno od 10 do 14 sati radnim danom za posjetitelje.
Ulaz je besplatan.

Pri organiziranim skupnim posjetima na raspolaganju Vam je stručno vodstvo.

Adresa:
Jurišićeva 13
Zagreb

Telefon: 01/ 49 11 589
Telefax: 01/ 49 11 588

Izložbe
Tematske izložbe muzeja održavaju se u poštanskim dvoranama Zagreba te poštanskim i telekomunikacijskim prostorima ostalih gradova. Uz tematske izložbe, koje su vezane uz poštansku i telekomunikacijsku djelatnost, muzej je priređivao i likovne izložbe akademskih umjetnika i likovnih amatera te djelatnika Hrvatskog Telekoma d.d. i Hrvatske pošte.

Aktivnosti
Osim svakodnevne muzejske djelatnosti, muzej ima stručna vodstva za organizirane skupne posjete. Muzej omogućuje služenje znanstvenom i stručnom literaturom iz svojeg fundusa te daje stručne upute učenicima i studentima.
Muzej je aktivan i na području izdavaštva - izložbe su popraćene katalozima koje izdaje muzej.

Povijest
Muzej pošte i telekomunikacija osnovan je 9. travnja 1953. godine. Tada je nazvan PTT muzej, a zadatak mu je bio da "sakuplja, čuva, izlaže i publicira građu i predmete koji dokumantirano prikazuju razvoj poštanskog prometa i telekomunikacija na području NR Hrvatske". Prvim kustosom muzeja imenovan je dr. Vuk Simić Vakanović, poznat kao ugledni filatelist ali i veliki poznavatelj povijesti pošte.
Već u prvoj godini postojanja muzej je formirao temeljne zbirke (poštansku, telekomunikacijsku i filatelističku) te dokumentacijske zbirke (kartografsku, arhivu, fototeku, hemeroteku i knjižnicu).
Razvoj muzeja uvelike je usporen 1954. godine kada je, odlukom o osnutku jedinstvenog PTT muzeja za cijelu SFRJ, mnoštvo vrlo vrijedne građe prebačeno u Beograd, gdje se i danas nalazi.
Zbog nerazumijevanja osnivača, PTT muzej Zagreb biva zatvoren za javnost punih 45 godina. Nakon osamostaljenja Hrvatske, muzej se nalazi u sastavu Hrvatske pošte i telekomunikacija, a 17. prosinca 1997., prigodom obilježavanja 110 godina javne telefonske mreže u Hrvatskoj, otvara svoja vrata javnosti.
Razdvajanjem HPT-a, 1. siječnja 1999. godine, muzej ulazi u sastav Hrvatskih Telekomunikacija d.d.

Press

21.05.2015.

HTC One M8s u ponudi Hrvatskog Telekoma

20.05.2015.

Milijunti kupac u HT-ovom webshopu!

© Hrvatski Telekom, 2015.