Kristian Novak dobitnik je nagrade roman@tportal.hr za najbolji domaći roman u 2013. godini

30. listopada 2014.

Pisac Kristian Novak osvojio je nagradu roman@tportal.hr za svoj roman "Črna mati zemla" u izdanju naklade Algoritam. Prestižna književna nagrada vrijedna 50 tisuća dodijeljena mu je na sinoćnoj svečanosti održanoj u kino Europa u Zagrebu. Nagradu je prije sedam godina, prepoznavši važnost ulaganja u kulturu i nagrađivanja pisaca, utemeljio jedan od najposjećenijih internetskih portala www.tportal.hr.Na ovogodišnji natječaj pristiglo čak 49 prijava što je među najviše prijava u dosadašnjih sedam godina koliko se Tportalova književna nagrada dodjeljuje. Lani je najboljim proglašen debitantski roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ Tahira Mujičića (AGM 2012.) a prvijenci su i nagrađeni roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam 2010.), ‘Tri’ Drage Glamuzine (Profil, 2008.) i 'Anastazija' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007.). Pretprošle godine nagradu je dobio Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak 2011.), a među nagrađenima je i ovogodišnja konkurentica Sibila Petlevski. Nagrađena je za 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009), prvi dio trilogije ‘Tabu’, iz koje je drugi roman ‘Bilo nam je tako lijepo’ bio u finalu natječaja prije dvije godine.

Odluku o pobjedniku natječaja donio je stručni žiri neovisnih stručnjaka iz područja književnosti u sastavu: Jadranka Pintarić, Katarina Luketić i Miroslav Mićanović.

Predsjednica žirija gđa Jadranka Pintarić pobjedniku je uručila nagradu uz obrazloženje: "Ove godine tražili smo svježinu i začudnost, istančanost u detaljima i stilsko-jezične izazove u kojima čitamo autorski strastveni napor umjesto "lakoće" ispisivanja rečenica. I našli smo je upravo u romanu Kristiana Novaka "Črna mati zemla" koji je ovogodišnji pobjednik nagrade za roman godine."

Đurđica Klancir, glavna urednica tportala, osvrnula se pak na važnost ovoga natječaja: „Tportal je jedan od rijetkih hrvatskih općih portala koji ima rubriku kultura. Ovim projektom želimo slaviti snagu napisane riječi i svake godine iznova napraviti svojevrsnu rekapitulaciju godišnje domaće produkcije romana i naglasiti što će ostati od te godine napisanog ...za buduće generacije.“

Svečanosti dodjele nagrade prisustvovali su i gospođa Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH te gospodin Davor Tomašković, predsjednik Uprave T-HT-a koji je tom prigodom izjavio: "Hrvatski Telekom, kao društveno odgovorna kompanija, podržava kulturne projekte što, među ostalim, potvrđuje i ova nagrada. Njome želimo ojačati društveni status etabliranih književnih imena, ali i pružati priliku novim autorima i pridonijeti stvaranju novih ljubitelja književnosti. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u našem natječaju i pozivam hrvatske autorice i autore da svoja djela prijave i sljedeće godine."

© Hrvatski Telekom, 2015.