Rezultati za tri mjeseca do 31. ožujka 2015.

30. travnja 2015.

Hrvatski Telekom: Stabilni financijski rezultati i povećane investicije obilježili prvi kvartal

  • Rast prihoda u prva tri mjeseca 2015. godine
  • Investicije povećane za 34,5 %, usmjerene na razvoj infrastrukture za brzi pristup internetu
  • Nastavak transformacije kompanije s ciljem povećanja kvalitete usluge i korisničkog iskustva


Hrvatski Telekom (Reuters: HT.ZA; Bloomberg: HTRA CZ), vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, objavljuje svoje rezultate za tri mjeseca do 31. ožujka 2015.

U prva tri mjeseca prihodi Hrvatskog Telekoma rasli su 0,7 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 1,619 milijardi kuna. Hrvatski Telekom je tako učvrstio poziciju vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

Uz pozitivne trendove u prihodima nastavljena je i stabilizacija dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA). Unatoč povećanim troškovima zbog transformacijskih aktivnosti i nepovoljnog gospodarskog okruženja ostvarena EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 622 milijuna kuna uz EBITDA maržu od 38,4 %. Pad EBITDA iznosi 1,2 % u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit u prvom kvartalu iznosi 151 milijun kuna.


Fokus na korisnicima i investicijama

Prvi kvartal tekuće godine u Hrvatskom Telekomu obilježio je početak velikog investicijskog ciklusa. Planirane investicije za 2015. godinu premašuju 1 milijardu i 300 milijuna kuna i predstavljaju povećanje od preko 25% u odnosu na 2014.

Ulaganja su već u prvom kvartalu povećana 34,5 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su usmjerena prvenstveno na daljnji razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje raspoloživosti i kapaciteta za širokopojasni pristup te završetak IP transformacije, gdje je migrirano 83 posto korisnika.

Investicija u dodatni radiofrekvencijski spektar omogućila je da Hrvatski Telekom početkom 2015. godine jedini u Hrvatskoj postigne dvostruko veće brzine pristupa internetu u 4G mreži sa sadašnjih 75 Mbit/s na 150 Mbit/s.

Do kraja godine planira se da će pokrivenost 4G pokretnom mrežom s brzinama do 150Mbit/s premašiti 60 posto populacije. U nepokretnoj mreži za 50% kućanstava omogućiti će se širokopojasni pristup brzinama s minimalno 30 Mbp/s.

U prvom tromjesečju nastavljena je i transformacija kompanije, započeta u 2014.godini. Pokrenuto je niz novih aktivnosti čiji je cilj povećanje efikasnosti organizacije, što je preduvjet povećanja kvalitete usluge i korisničkog iskustva, što je u fokusu poslovanja kompanije u ovoj godini.

Početak godine u Hrvatskom Telekomu obilježilo je i lansiranje usluge Cloud VPN na novoj europskoj mreži Deutsche Telekoma. Novu uslugu, dostupnu u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj razvili su stručnjaci Hrvatskog Telekoma.

Komentirajući rezultate u prvom kvartalu predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković istaknuo je:
"Početak godine u Hrvatskom Telekomu obilježili su stabilni financijski rezultati, nastavak transformacije kompanije i pokretanje investicijskog ciklusa. Investicije smo povećali 34,5 % i usmjerili ih prije svega na razvoj infrastrukture za brzi internet. Učvršćujemo poziciju lidera u tehnologiji, što je temelj za ponudu najboljeg korisničkog iskustva te najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu. "


(Cjelokupan sadržaj objave rezultata možete pogledati ovdje.)

© Hrvatski Telekom, 2015.